ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ
Το ιατρικό σφάλμα, είναι πρόβλημα διαχρονικό και συχνά αναπόφευκτο κατά την άσκηση της ιατρικής πράξης σε όλο τον κόσμο, έχει δε απασχολήσει συστηματικά και η προσέγγιση του υπήρξε διαφορετική στα διάφορα συστήματα Δικαίου ανά τους αιώνες. Ως ιατρικό σφάλμα στην Νομική επιστήμη χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά του ιατρού, που υπολείπεται της επιβαλλομένης επιμέλειας που έπρεπε να καταβάλει στην συγκεκριμένη περίπτωση κατά την άσκηση του λειτουργήματος του.
Το ιατρικό σφάλμα, το οποίο αποτελεί την έννοια-κλειδί της ιατρικής ευθύνης αποτελεί διεθνώς τη βάση των αγωγών αποζημίωσης που ασκούνται εναντίον του ιατρικού προσωπικού. Εμφανίζεται είτε ως εσφαλμένη διάγνωση ή μη διάγνωση μιας νόσου είτε ως εσφαλμένη-πλημμελής θεραπευτική αγωγή (φαρμακευτική, διαιτητική, επεμβατική κ.λπ.) είτε ως μη παραπομπή του ασθενούς σε ειδικό θάλαμο και την ανάληψη της διεξαγωγής ενός διαγνωστικού ή θεραπευτικού εγχειρήματος χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες ειδικές γνώσεις και ικανότητες ή τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα είτε τέλος ως μη εκπλήρωση καθήκοντος ιατρικής μέριμνας και επιμέλειας.
Στο πλαίσιο αυτό το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό οφείλει να επιδεικνύει προς τον ασθενή την περίθαλψη που αναμένει η κοινωνία και η πολιτεία να παρέχεται από το αντίστοιχο μέσο εξειδικευμένο προσωπικό. Η συμπεριφορά του ιατρού αλλά και του παραϊατρικού προσωπικού αλλά και η παρεπόμενη εκ προστήσεως ευθύνη του νοσοκομείου αξιολογείται πάντα σύμφωνα με την δέουσα επιμέλεια και τα επαγγελματικά standards που επιβάλλονται από την ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση του εκάστοτε περιστατικού, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης ( «lege artis»).
Τα τελευταία χρόνια η έγερση αξιώσεων για ιατρικά σφάλματα εμφανίζει σημαντική αύξηση τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας καθιστώντας πλέον αναγκαία την εξειδικευμένη αντιμετώπιση υποθέσεων αποζημίωσης για «ιατρικά σφάλματα» ή άλλες παραβιάσεις κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, που συχνά αφορούν αξιώσεις αποζημίωσης από παθόντες και συγγενείς τους ή κληρονόμους για το θάνατο ασθενούς.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, τυχόν ευθύνη του ιατρού, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, μπορεί να έχει χαρακτήρα ποινικό, αστικό και πειθαρχικό, εξεταζόμενη αντίστοιχα από ποινικά και πολιτικά Δικαστήρια και ενδεχομένως από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών.
Το Δικηγορικό Γραφείο «GTR Law – Gallos Tsiakanikas Rousi» εξειδικεύεται σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας και διαθέτει πλούσιο ιστορικό δικαστηριακής πρακτικής σε σχέση με ζητήματα αστικής ευθύνης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποκρυσταλλώσει μια πλούσια νομολογία που καλύπτει εξειδικευμένη περιπτωσιολογία ανά ειδικότητα, ιατρικό περιστατικό, φύση ζημίας και ύψος αποζημίωσης.
Πάντα με γνώμονα την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις συνεπικουρούμενοι από μία έμπειρη ομάδα ιατρών και ιατροδικαστών που διαθέτει εξειδικευμένη γνώση σχετικά με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τις ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες.